Francis Marion Crawford: Ajattomat aaveet
suomennos Laura Nieminen ja Johanna Vainikainen
ISBN 978-952-5722-16-1 (nid.)
ISBN 978-952-5722-36-9 (epub.)
pehmeäkantinen
koko 13,5 cm x 19,5 cm
sivuja 216
julkaisuvuosi 2016
OVH: 23,50 €
Kansikuva (tekijä Teemu Helenius)


LOPPUUNMYYTY PAITSI SÄHKÖKIRJANA

E-KIRJA HOLVISSA
E-KIRJA ELISA KIRJASSA
E-KIRJA ELLIBSISSÄ
E-KIRJA AAVETAAJUUDELLA

Mikä synkkä salaisuus kätkeytyy kuolleen lordin hymyn taakse? Naisen pääkallo ei anna rauhaa vanhalle merikapteenille. Laivan matkustaja löytää hytistään kammottavan tunkeilijan. Nämä ja viisi muuta vanhaa kauhutarinaa hyytävät lukijansa veren.

Francis Marion Crawford (1854 - 1909) kirjoitti aikanaan suosittuja historiallisia romaaneja, mutta parhaiten hänet muistetaan nykyään kauhutarinoistaan. Tämä kokoelma, joka perustuu englanninkieliseen alkuteokseen The Complete Wandering Ghosts, sisältää kaikki kahdeksan hänen kauhuksi tai fantasiaksi luokiteltavaa novelliaan:

Sillä veressä on elämänvoima on varhaisimpia moderneja vampyyritarinoita. Ylävuode on hienoimpia ja pelottavimpia kummitustarinoita koskaan. Kuninkaan sanansaattajaa ei ole julkaistu kokonaisuudessaan kaikissa Crawfordin englanninkielisissäkään kokoelmissa.

Ajattomat aaveet sisältää vanhan ajan kauhukertomuksia, jotka karmivat nykylukijankin selkäpiitä. Novellien suomennoksista vastaavat Laura Nieminen ja Johanna Vainikainen.

Kirja oli Tähtifantasia-palkinnon ehdokkaana v. 2017.


F. Marion Crawford kirjoitti useita eritasoisia kauhutarinoita, jotka on nyttemmin koottu kirjaksi nimeltä Ajattomat aaveet. Sillä veressä on elämänvoima käsittelee vahvasti kuunriivaaman vampirismin tapausta muinaisen tornin lähistöllä Etelä-Italian syrjäisillä rantakallioilla. Kalmon hymy esittelee perhekauhuja vanhassa kartanossa ja suvun hautaholvissa Irlannissa ja lisää niihin melkoisen vahvan bansheen. Ylävuode on kuitenkin Crawfordin outo mestariteos, yksi pelottavimpia kauhutarinoita kirjallisuudessa. Tarinassa itsemurhan kiroamasta hytistä sellaiset yksityiskohdat kuin aavemainen meriveden kosteus, itsestään aukeava laivanikkuna ja painajaismainen kamppailu tuntemattoman olennon kanssa on käsittely vertaansa vailla olevalla taidolla.

- H. P. Lovecraft: Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa


KIRJAN ARVOSTELUJA

"Teos on arvokas lisä fantasia-aarteistoon harrastajan kirjahyllyssä. Hyvin kirjoitetuissa tarinoissa on sellaista aidon kirjallisuuden henkeä, jonka toivoisi säilyvän jatkossakin. Suomentajien kädenjälki on hyvätasoista. Vaikka novellit edustavatkin siis aikansa populaariviihdettä, ne ovat myös hyvää kirjallisuutta. Sellaista ei koskaan s/f- ja kauhugenren alueilla julkaista liikaa." - Harri Erkki, Portti 4/2016

Arvostelu Nousussa

"Muutamasta harhaiskusta huolimatta Crawfordin Ajattomat aaveet on loistava setti outoja tarinoita. Samalla pitää nostaa hattua idealle koota vähän tunnetun kirjailijan spefi-tuotanto yksiin kansiin." - Shimo Suntila, Tähtivaeltaja 1/2017

Arvostelu Taikakirjaimet-blogissa

”Kauhunovellikokoelma sisältää vivahteikkaasti suomennettuja, vahvatunnelmaisia klassikkotarinoita aaveiden ja makaaberin ystäville.” - Tähtifantasiaraadin luonnehdinta 2017

Arvostelu Kirjavinkeissä