Glen Cook: Musta komppania - Musta komppania 1
(The Black Company, 1984)
suomennos Markus Harju
ISBN 978-952-5722-26-0
(nid.)
ISBN 978-952-5722-27-7 (epub)
pehmeäkantinen
koko 13,5 cm * 19,5 cm
sivuja 284
julkaisuvuosi 2015

OVH: 29 €
Kansikuva
(tekijä Petri Hiltunen)

LOPPUUNMYYTY

komppaniatunnus


Kukaan ei kutsu itseään roistoksi, mutta pyhimyksiksi julistautuneita on rykmenteittäin. Voittavan puolen historioitsijat päättävät, kuka oli hyvä ja kuka paha. Me kiellämme luokittelun. Taistelemme rahan ja epämääräisen ylpeyden vuoksi. Politiikka, moraali ja periaatteet ovat vailla merkitystä.


Musta komppania, ylpeä ja perinteikäs palkkasoturiarmeija, joka on aina noudattanut sopimusehtoja viimeiseen asti, on juuttunut puolustamaan heikkoa Vallanhaltijaa tämän omilta alamaisilta. Salaperäinen lähettiläs tarjoaa palkkasotureille tilaisuuden päästä irti epäkiitollisesta sopimuksesta, mutta he huomaavat pian joutuneensa ojasta allikkoon. Lady, pohjoisen Keisarikunnan kammottu velhohallitsijatar, tarvitsee Mustaa komppaniaa taisteluun valtaansa uhkaavia kapinoitsijoita vastaan. Tässä sodassa ei ole tarjolla kunniaa eikä toivoa onnellisesta lopusta.

Glen Cookin Musta komppania on sarja, joka toi raadolliset hahmot ja ruohonjuuritason kerronnan fantasiakirjallisuuteen – todellinen fantasian Tuntematon sotilas. Tarinan pääosassa ovat karkeat ja kovia kokeneet palkkasoturit, joiden kohtalona on joutua suurempien voimien pelinappuloiksi. Sankaruudelle ei ole sijaa siellä, missä oma henkiinjääminen on tärkeämpää kuin maailman pelastaminen.


Loistava fantasiakirja, jossa lennokas mielikuvitus lyö täysin saumattomasti kättä karuimman realismin kanssa. Tärkeä uusi näkökulma koko genreen.
– Petri Hiltunen, Legolas

Suomennoksesta vastaa Markus Harju.


Mustan komppanian tarina jatkuu teoksissa Varjot pitenevät ja Valkoinen ruusu.


KIRJAN ARVOSTELUJA

"Fantasian harrastajalle Musta komppania on tietysti välttämätön tuttavuus, todiste siitä, miten monenlaiseen viihteeseen genressä riittää aineksia." - Markku Soikkeli, Portti 2/2015

Toni Jerrmanin arvostelu Helsingin sanomissa 13.8.2015

Peitsa Suoniemen arvostelu Aavetaajudella

Juha Salmen arvostelu Risingshadow'lla

"Cookin kirjoitustyyli on suoraviivaista ja vailla korkeakirjallisia pyrintöjä. Hahmot ovat yksioikoisia mutta eivät persoonattomia. Tarina takoo eteenpäin kiivasta tahtia, ja vajaaseen kolmeensataan sivuun mahtuu kokonainen vuosi kaikkine käänteineen. Tylsää ei siis ehdi tulla." - Shimo Suntila, Tähtivaeltaja 3/2015

Arvostelu Tpi:n kirjablogissa