Harry Harrison: Eedenistä länteen - Eeden 1
(West of Eden, 1984)
kuvitus Bill Sanderson
suomennos Tommi Puolakka
ISBN 978-952-5722-57-4
ISBN 978-952-5722-58-1 (epub)
pehmeäkantinen
koko A5 (21,0 cm * 14,8 cm)
sivuja 492
julkaisuvuosi 2019
OVH: 40 €
Kansikuva (tekijä Maya Hahto)TILAA KIRJA KAUPASTA TAI HOLVISTA ALLE OHJEVÄHITTÄISHINNAN!

SÄHKÖKIRJA ELLIBSISTÄ TAI ELISA KIRJASTA

Entä jos tietty asteroidi ei olisi törmännyt Maapalloon vuosimiljoonia sitten? Olisivatko dinosaurukset jääneet henkiin ja olisiko matelijoista ennen pitkää kehittynyt älyllinen laji? Olisivatko ne maan päällä vielä ensimmäisten ihmisten ilmaantuessa? Harry Harrisonin eeppinen trilogia on vaihtoehtohistoria maailmasta, jossa näin on tapahtunut.

Jilanet, pystyssä kävelevät älykkäät matelijat, ovat ilmaston kylmetessä lähteneet etsimään uusia asuinsijoja valtameren takaa. Uudella mantereella he kohtaavat lämminveriset tanut, kivikautiset ihmiset. Kahden erilaisen kansan välille syttyy välitön vihanpito, ja yhteentörmäys johtaa väistämättä väkivaltaiseen tragediaan.

Nuori ihmispoika Kerrick joutuu jilaneiden vangiksi. Hän oppii selviytymään ja elämään matelijoiden järjestelmällisessä yhteiskunnassa, mutta kaiken aikaa hän haaveilee paosta. Mutta onko hänellä enää sijaa oman kansansa parissa ja miten käy olemassaolon kamppailussa, kun vastakkain ovat jilaneiden määrätietoisuus ja kehittynyt biotiede sekä ihmisten oveluus ja sopeutumiskyky?

Harry Harrison (1925–2012) kuuluu tieteiskirjallisuuden mestareihin. Eeden-trilogia on hänen monipuolisen tuotantonsa kunnianhimoisimpia töitä, ja monet pitävät sitä jopa hänen tärkeimpänä teoksenaan. Kirjassa on mukana myös Bill Sandersonin upea alkuperäiskuvitus.

Suomennoksesta vastaa Tommi Puolakka.

Tarina jatkuu teoksissa Talvi Eedenissä ja Paluu Eedeniin.


Kirjan arvosteluja:

Toni Jerrmanin arvostelu Tähtivaeltajablogissa

"Harrisonin pääteoksena monien pitämä Eden-sarja ilmestyi 80-luvulla. Teos ei ole vanhentunut hiukkaakaan. Vaihtoehtoinen maapallon historia on kirjailijan käsittelyssä saanut niin aidontuntuisen tarinan, että lukija melkein uskoo, että dinosaurusten ja ihmisten kohtaaminen on ollut juuri tuollaista." - Harri Erkki, Portti 2/2019

Arvostelu Taikakirjaimissa